Премиерът Бойко Борисов предложи на Тунис помощта на България в списването на новата конституция.

Българска официална делегация от вчера е на тридневно посещение в северноафриканската държава.

Новият премиер на Тунис Хамади Джебали, който е изкарал 15 от последните 20 години в затвора, приветства българската делегация с думите: „Добре дошли в революционен Тунис!”

„За мен беше чест да съм с хората, които направиха Арабската пролет и започнаха тези демократични процеси в арабския свят. Тъй като аз съм първият премиер от ЕС, който идва тук, се надявам първите проекти да ги направим ние - България и Тунис,” заяви българският министър-председател.

България е готова да помага и за изработването на новата Конституция на Тунис. Един от проектите за основен закон обаче предлага прилагането на шeриата. Има опасения, че новото правителство ще ислямизира страната.

„Г-н Борисов ни запозна с българския опит в прехода към демокрация, за да развием добри отношения, както с България, така и с Европейския съюз,” сподели премиерът Джебали.

Година след изгонването на диктатора Бен Али в Тунис стачките и демонстрациите са обичайно явление. Още няма наказани за убийството на повече от 200 души при бунтовете.

Освен протестите за ненаказаните убийци всеки ден се провеждат и стачки. В резултат столицата буквално е потънала в боклуци.

Заради кризата безработицата в Тунис е на рекордно ниво. Затова и тунизийският премиер помоли Борисов да ходатайства за повече помощ от Евросъюза.

През втория ден от визитата на Бойко Борисов бе обсъден и въпросът за евентуална самолетна линия София – Тунис. Година след като даде старта на Арабската пролет, страната се опитва да възстанови туристическия поток.

Вчера българският премиер и придружаващите го министри започнаха посещението си с откриване на училище за политици, което да помогне за демократизирането на страната. Днес премиерът се срещна и с президента на Монсеф Марзуки, който е един от легендарните опозиционери на сваления диктатор Бен Али.

В програмата на посещението в понеделник е включен и българо-тунизийски бизнес форум. България изнася за Тунис стоки за над 100 милиона евро годишно, като основен дял имат продуктите на "Нефтохим". Съществуват и възможности и за увеличаване износа на лекарства, стана ясно по време на разговорите.