„Европейският съюз е готов да обсъди предложеното от администрацията на президента на САЩ Джо Байдън отпадане на патентите върху ваксините срещу COVID-19, ако бъдат представени конкретни предложения“, заяви днес председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от „Франс прес“.

„Ние не мислим, че в краткосрочен план това може да бъде магическо решение“, каза Шарл Мишел преди началото на неофициалната среща на върха на Европейския съюз в Порто.

Вчера лидерите на ЕС изразиха скептицизъм за американското предложение, което има за цел да бъдат ускорени доставките на ваксини срещу COVID-19 по света, като бъде осигурен достъп на всички държави до производствените тайни.

Според Брюксел производството на ваксини от сега съществуващите заводи е най-добрият начин за бърз отговор на глобалното търсене. ЕС твърди, че е единствената демокрация, която изнася масово ваксини.

„Ние мислим, че всички наши партньори трябва да бъдат насърчени да улеснят износа, за да направим така, че да има възможно най-много дози, които да може да бъдат мобилизирани по целия свят“, заяви председателят на Европейския съвет.

ЕС подозира, че предложението на администрацията на Байдън за отпадане на патентите, на което фармацевтичните компании яростно се противопоставят, е пиар ход, отбелязва „Франс прес“.

Лидерите на страните членки са обсъдили днес въпроса за т. нар. „зелен сертификат“ за ваксинация срещу COVID-19, който да бъде признат в целия Европейски съюз и да улесни пътуванията.