Елитна група от севернокорейски хакери е проникнала тайно в компютърните мрежи на голям руски разработчик на ракети. Техните действие са продължили поне пет месеца, показва техническия анализ на сигурността. Проникването е осъществено миналата година, съобщава агенция Ройтерс.

Екипът за кибершпионаж е свързан с правителството на Северна Корея. Експертите по сигурността наричат групата ScarCruft или Lazarus. Хакерите тайно са инсталирали скрити цифрови „задни вратички“ в системи в NPO Mashinostroyeniya – компания за разработка на ракети, базирана в Реутов (малък град в покрайнините на Москва).

Ройтерс не съобщава дали по време на проникването са взети някакви данни, както и каква информация може да е била разгледана. В месеците след дигиталния пробив Пхенян обяви напредък в работата си по разработването на балистични ракети, но все още не е ясно дали това е свързано с хакерския пробив.

Експертите твърдят, че инцидентът е притеснителен, защото показва, че шпионаж може да се извърши дори спрямо съюзници - като Русия, в опит Северна Корея да придобие военни технологии.

NPO Mashinostroyenia отказва коментар за Ройтерс. Според информационната агенция мълчание са запазили и от мисията на Северна Корея към ООН в Ню Йорк.

Новината за хакерската атака идва малко след посещение в Пхенян миналия месец от руския министър на отбраната Сергей Шойгу за 70-ата годишнина от Корейската война. Това е първото посещение на руски министър на отбраната в Северна Корея след разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Компания, известна и като NPO Mash, е пионер в разработването на хиперзвукови ракети, сателитни технологии и балистични оръжия от по-ново поколение, твърдят експерти пред Ройтерс. Според тях и трите области са от голям интерес за Северна Корея, откакто властите в Пхенян са се заели с мисията си да създадат междуконтинентална балистична ракета (ICBM), способна да удари САЩ.

Според техническите данни проникването в базата данни на компанията вероятно е започнало в края на 2021 г. и е продължило до май 2022 г., посочва още агенция Ройтерс.