Висш севернокорейски дипломат изчезна в Италия. Според информации в южнокорейски медии той е потърсил политическо убежище в трета държава.

Изпълняващият длъжността посланик е в неизвестност заедно със съпругата си от ноември, когато е трябвало да приключи мандатът му.

Информацията беше разпространена след закрито заседание на южнокорейски депутати с представители на разузнаването.

Според медиите 48-годишният Джо Сон-гил е поискал убежище в западна държава, а в момента е „на сигурно място” под закрилата на италианските власти.

Източник, близък до италианското министерство на външните работи обаче, заяви, че властите не са осведомени за молба за убежище, предаде Франс прес.

Не знаем за подобно искане на убежище, каза източникът пред АФП и уточни, че министерството е получило единствено искане за смяна на този севернокорейски дипломат, назначен в Рим.

Според друг дипломатически източник, цитиран от „Ройтерс”, в края на 2018 г. Северна Корея е обявила, че ще изпрати нов посланик в Рим. „Това е напълно обичайна процедура”, добави източникът.

Последният подобен опит на севернокорейски дипломат беше през 2016 г. Тогава заместник-посланикът на Пхенян в Лондон поиска политическо убежище в Южна Корея.