Британската Консервативна партия и Демократичната юнионистка партия на Северна Ирландия ще работят заедно за сформиране на ново правителство. Това обяви бившият и най-вероятен бъдещ премиер Тереза Мей след консултации в Бъкингамския дворец, съобщават световните агенции.

Консерваторите се представиха неочаквано зле на предсрочните парламентарни избори на Острова, като загубиха над дузина от местата си в Камарата на общините и така се разделиха с пълно си мнозинство, докато лейбъристите значително подобриха своите позиции.

„Ще продължим да работим с нашите приятели и съюзници и особено с Демократичната юнионистка партия”, заяви Мей. Тя изтъкна, че двете политически сили през годините са работили ефективно заедно.

„Двете ни партии са в чудесни отношения от много години и това ми дава увереността, че ще можем да работим заедно в интерес на цяла Великобритания”, коментира още Мей.

Като основен акцент на работата на новото правителство се очертават преговорите за излизане от ЕС. По думите на премиера, новият кабинет ще даде сигурност на Великобритания и ще води страната в преговорите с ЕС за постигане на успешно споразумение за брекзит.

По думите й преговорите с ЕС ще започнат след 10 дни.

Очакванията в Брюксел

Европейската комисия изрази днес очакването в Лондон бързо да бъде съставено стабилно правителство след вчерашните предсрочни парламентарни избори.

„Напълно сме готови да започнем преговорите за излизането на Великобритания от ЕС, очакваме началото на тези преговори възможно най-бързо, заяви говорител на ЕК в Брюксел, цитиран от БТА.

Той отказа да посочи дали държавите от ЕС са склонни да разгледат възможно искане от Лондон за оттегляне на заявлението за напускане, нито дали срокът за преговорите ще бъде удължен в светлината на възможността за нови избори във Великобритания.

Преди година институциите на ЕС поясниха, че Великобритания може да оттегли заявлението си, но за да бъде прекратена процедурата по напускане, това решение трябва да бъде утвърдено от всички останали 27 държави от Общността.

Европейското законодателство допуска срокът на преговорите за напускане да бъде удължен с решение на Съвета на ЕС.