Македонското министерство на външните работи излезе с позиция, че честването на годишнината от раждането на Гоце Делчев е преминало при отлична организация.

През целия ден bTV се опитваше да се свърже с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски, както и с вътрешния министър Оливер Спасовски, за да попитаме защо през вчерашния ден не бяха допуснати десетки граждани да преминат границата и да стигнат до Скопие. Опитите ни остават без резултат.

Междувременно от външното министерство на Северна Македония разпространиха позиция, в която отправят критики към България.

„Радикални единици, представители на организации и политически партии в България продължават да предявяват териториални претенции към Република Северна Македония и продължават да накърняват достойнството на македонските граждани, македонския народ и нашата държава“.

Проф. Фросина Ременски е преподавател по сигурност в Скопие и бивш депутат от управляващата партия. Посочва, че за първи път мерките за честването на Гоце Делчев са толкова големи.

“В изминалия период и двете страни повдигнаха въпроса, че е възможна ескалация на някакъв конфликт по време на честването. Вярвам, че безпрецедентните мерки са, за да бъде защитен всеки, който дойде да чества рождението на Гоце Делчев”, коментира тя.

„Вярвам, че не за пръв път се случва това – да няма ток по границата, но предполагам тогава не е имало такава гласност. Със сигурност беше неприятно да се наблюдава случващото се на пункта „Деве Баир“, каза още проф. Ременски.

Никола Попилиев е македонски българин и е на мнение, че правителството тук е било притиснато да взема крайни мерки заради безопасност.

„Те нямаха друга възможност. Не, че го оправдавам генерално това, но за да се предотврати по-сериозен инцидент беше необходимо да се изменажира вчерашния ден. За съжаление македонските правителства не са намерили начин да се освободят от тази омраза, за да не се стига до такава степен на напрежение, каквото имахме вчера“, коментира Попилиев.

И в днешния ден имаше полиция край гроба на Делчев, но бяха премахнати и загражденията край църквата "Свети Спас".