Северна Корея показа устройство, представено като разработен в страната многофункционален смартфон, наречен "Ариран" по името на местна народна песен, предаде Франс прес.

Проектът стана публично достояние по време на посещение в завод, през уикенда от севернокорейския лидер Ким Чен-ун, съобщи днес официалната агенция КЦТА. Държавният лидер бил информиран за характеристиките и качеството на мобилния телефон.

Анализатори смятат, че телефонът, базиран на продаваната от Гугъл операционна система Андроид, вероятно е произведен в съседен Китай, съюзник на Северна Корея. На снимките, разпространени от КЦТА, се виждат работници, оглеждащи и опаковащи телефони, но не и производствени конвейери, посочва АФП. Наблюдатели твърдят, че този телефон ще позволи на севернокорейските власти ефикасно да следят разговорите на хората.

Северна Корея е една от най-изолираните и мистериозни държави в света, гражданите й живеят в пълна изолация и мизерия. Страната обаче не е съвсем лишена от информационни технологии - вътрешна компютърна мрежа (интранет) съществува от 2002 г., а някои правителствени служби имат собствени сайтове. От 2008 г. в държавата действат и мобилни телефони - благодарение на съвместно дружество с египетската фирма "Ораском". Двата милиона мобилни абонати могат да разговарят помежду си, но не и да се обаждат в чужбина.

С истински интернет, който не е цензуриран, разполага само суперелитът - най-много хиляда души, а за 95% от населението няма нито мобилна телефония, нито интранет.

Всички отстъпки, които репресивният апарат прави за прогреса са строго ограничени, за да не заплашат режима, който вече три поколения властта се предава от баща на син.

Границите обаче днес вече не са толкова непроницаеми. Някои успяват да се обаждат в чужбина с китайски мобилни телефони, внасяни контрабандно. Устройствата, четящи компактдискове и записи във формат МР3, както и USB флашките - също от нелегален внос, за местното население са прозорци към света, макар и забранени.