Северна Корея обяви, че е в „състояние на война” с Южна Корея и ще решава всеки междукорейски въпрос съобразно това, предаде АФП.

„Считано от сега, междукорейските отношения са в състояние на война и всички въпроси между двете Кореи ще се решават според протокола във военно време”, съобщи Пхенян в съвместно изявление на всички правителствени институции и организации.

„Дълго продължилата ситуация на Корейския полуостров – нито в мир, нито във война – най-накрая приключи”, се казва в изявлението.

По-късно Пхенян заплаши да затвори индустриалния комплекс Кесон, който е съвместен проект между двете Кореи. Сеул не се трогна от войнстващите изявления на Севера, но все пак ги окачестви като неприемливи.

„Непрестанните заплахи на Северна Корея, като това, че е в състояние на война, винаги са неприемливи, тъй като застрашават мира и сигурността на Корейския полуостров,” коментира говорителят на южнокорейското военно министерство Ким Мин-Сеок.

Според анализатори комунистическата страна не би рискувала да започне пълномащабна война, която почти със сигурност ще загуби. Южнокорейците обаче са притеснени от ескалацията на напрежението в района.

Обявяването от КНДР на война на Южна Корея се оказа следствие от „трудности в превода”, предаде пък РИА „Новости”. В оригиналния текст се говори само, че Северна Корея ще действа „по законите във военно време” в случай на провокации срещу нея, които може да прераснат в „пълномащабна” и дори „ядрена” война.

Двете Кореи технически винаги са били във война, защото Корейската война от 1950-1953 г. приключва с примирие, а не с мирен договор.

Вчера севернокорейската агенция КЦТА съобщи, че лидерът Ким-Чен Ун в качеството си на върховен главнокомандващ е подписал "окончателния план за техническа подготовка на стратегическите ракетни войски за нанасяне на удар по военните бази на континенталната част на САЩ, островите Гуам и Хавай, както и Южна Корея, в случай на провокация от страна на противника".

Тази мярка беше взета в отговор на това, че на 28 март в рамките на продължаващите до 30 април съвместни американско-южнокорейски маневри два стратегически бомбардировача на ВВС на САЩ нанесоха учебни удари по полигони на територията на Южна Корея.

"Днешното изявление на Северна Корея не е нова заплаха, а продължение на провокационните заплахи", заяви междувременно министерството на националното обединение на Южна Корея.

Белият дом обяви, че взема на сериозно новото предупреждение на Северна Корея, като допълни, че заплахите на Пхенян са нещо обичайно. Говорителят на Съвета по националната сигурност допълни, че Съединените щати могат да защитят себе си и азиатските си съюзници.

Руското военно командване в Далечния изток отказва да коментира степента на готовност на своите части във връзка с положението на Корейския полуостров. Според представител на щаба на руските далекиозтични подразделения отговор на тези въпроси може да даде само министерството на отбраната на Русия.

България също призовава Северна Корея да се въздържа от провокационни действия. Посолството на страната в Сеул поддържа контакт с българите в Южна Корея. Засега ситуацията е нормална, съобщи за bTV говорителят на външно Димитър Япраков.

По думите му, там са едва няколко десетки български граждани, предимно млади хора - студенти, които учат там, както и малка общност на работещи в корейски фирми български граждани.

„На този етап българското посолство в Сеул е в контакт с колегите от посолствата на европейския съюз, посолството на сащ и мисията на Европейския съюз там. Не се налага промяна в общия съвет и препоръка на всички български граждани, които се намират в Република Корея. тоест ситуацията е нормална. Ние обаче препоръчваме на българските граждани които не са са свързали с посолството, да направят това, да има връзка с тях, ако има необходимост,” допълни Димитър Япраков.