Северна Корея ще продължи редовно да извършва ракетни изпитания и всяко военно действие срещу нея от страна на САЩ ще предизвика „всеобща война“.

Това заяви в интервю за Би Би Си севернокорейският заместник външен министър Хан Сон-ньол.

„Ще извършваме още ракетни тестове на седмична, месечна и годишна основа – заяви севернокорейският дипломат. – Ако САЩ са достатъчно безразсъдни да използват военни средства, това ще означава избухването на всеобща война“.

„Ако нападател влезе в къщата ви и заплаши семейството ви, никой не би стоял със скръстени ръце. Дадохме да се разбере, че превантивният удар не е изключително право на Съединените щати“, каза Хан.

Севернокорейските държавни медии миналата седмица предупредиха за ядрено нападение срещу САЩ при всеки признак за американска агресия, но Белият дом заяви, че няма доказателства, че Пхенян притежава тази способност.

Северна Корея извърши няколко ракетни изпитания и ядрени опити напук на санкциите на ООН и заяви, че е разработила ракета, способна да удари континенталната част на САЩ. Поредният ѝ ракетен тест в неделя се оказа неуспешен, след като ракетата се взриви секунди след изстрелването.

Вчера американският вицепрезидент Майк Пенс предупреди Пхенян, че неотдавнашният американски ракетен удар в Сирия, един от малкото близки съюзници на Северна Корея, показва, че решимостта на президента Доналд Тръмп не трябва да бъде поставяна на изпитание.