Северна Корея освободи американския студент Ото Уормбиър, който беше задържан в КНДР от януари 2016 г., съобщи държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, цитиран Ройтерс.

"По поръка на президента Държавният департамент осигури освобождаването на Ото Уормбиър от Северна Корея", се казва в изявление на Тилърсън. Студентът от Университета на Вирджиния Ото Уормбиър вече пътува към САЩ.

Бивш дипломат, който е участвал в предишни преговори със Северна Корея, обаче твърди, че Ото е в кома повече от година и спешно се нуждае от медицинска помощ в САЩ. Бил Ричардсън заяви това, след като разговаря с родителите на младежа.

Чрез посредничеството на американски пратеници семейството е научило от властите в Северна Корея, че Ото се е разболял от ботулизъм след процеса му през март 2016 г. и е изпаднал в кома, след като е взел приспивателно, съобщи „Вашингтон пост”.

„Северна Корея трябва да обясни причините за комата”, каза Ричардсън.

Самият Тилърсън отказа да коментира състоянието на Уормбиър.

Уормбиър беше задържан през януари миналата година и осъден на 15 години тежък труд два месеца по-късно, след като се опитал да открадне плакат с политическа пропаганда

Освобождаването му идва, след като бившата американска баскетболна звезда Денис Родман пристигна в Северна Корея. Американски представители обаче отхвърлиха всякакви спекулации за връзка между противоречивото посещение на Родман и освобождаването на Уормбиър.

Държавният департамент на САЩ продължава да обсъжда положението на други трима американци, задържани в Северна Корея, каза още държавният секретар на САЩ.