Северна Корея обяви, че е извършила успешен опит с водородна бомба. Според Пхенян новата бомба може да бъде монтирана на междуконтинентална балистична ракета. 

Предполага се, че това е най-мощното оръжие, което Северна Корея някога е тествала. Взривяването е причинило земетресение от 6,3 по Рихтер с епицентър зоната, където е разположена севернокорейската площадка за ядрени тестове.

Какво съобщение получи светът с този опит?

Aко до този момент е имало съмнения или някой е оспорвал, че Северна Корея имат толкова мощно оръжие- сега вече е ясно.

Водородните бомби използват принципа на термоядрения синтез, сливане на атоми. За да бъде задействана обаче, на тази бомба ѝ е нужен детонатор, който е обикновена атомна бомба.

И ако наистина, тази бомба може да се "качи" на междуконтинентална балистична ракета, това означава, че може да прелети над 5000 км.

Снимка: bTV


Трусът бе регистриран тази сутрин в района, където Пхенян извърши предишните си ядрените си тестове. По данни на  южнокорейската метеорологична служба обаче този път трусът е бил много по-силен.

"Силата беше 11 пъти по-голяма от тази на четвъртото изкуствено земетресение и пет-шест пъти по-голяма от тази на петото", казва Лий Ми-сеон, генерален директор на Южнокорейския сеизмологичен център.

Американският геологически институт първоначално съобщи, че трусът е бил с магнитуд 5,6 по Рихрер на 10 км дълбочина. По-късно обаче силата бе коригирана на 6,3, на нула метра дълбочина. Това означава, че ядреният опит е бил най-мощният, който севернокорейците са извършвали досега.
Снимка: Reuters

Часове по-рано севернокорейската държавна телевизия излъчи снимки на лидера Ким Чен-ун, който разглежда нов вид водородна бомба, която по информация на медията може да се монтира върху междуконтинентална балистична ракета. Севернокорейците посрещнаха с радост успешния ядрен тест.

Южна Корея обаче са притеснени.

Пхенян извърши предишния ядрен опит през септември 2016 г. В отговор ООН наложи санкции на режима, а международната общност засили натиска върху Пхенян да прекрати ядрената си програма и да спре изстрелването на ракети, които биха могли да достигнат територията на Съединените щати.

Светът осъди шестия ядрен опит на Северна Корея. Българското външно министерство също призова Пхенян да прекрати веднъж завинаги своята ядрена и балистична  програма.

Южна Корея поиска "най-строги мерки" от северната си съседка. „Северна Корея допусна абсурдната  тактическа грешка да изстреля междуконтинентални балистични ракети и да извърши ядрен тест, с което засилва напрежението на Корейския полуостров и застрашава световния мир. Това ще я изолира още повече", коментира Мун Че-ин, президент на Южна Корея.

Шиндзо Абе, министър председател на Япония, заяви, че заедно с международната общност, включително Съединените щати, Южна Корея, Китай и Русия, Япония ще предприеме решителни действия спрямо Северна Корея. Президентът Доналд Тръмп написа в „Туитър”: „Думите и действията на Северна Корея продължават да бъдат много враждебни и опасни за САЩ”.

Китай настоя Пхенян да спазва резолюциите на ООН. Русия заяви, че с днешния опит Северна Корея създава сериозна заплаха за мира в региона, а Франция и Германия ще поискат ЕС да наложи още по-строги санкции срещу Пхенян.