Северна Корея извърши нови ракетни изпитания. Тази сутрин са изстреляни няколко балистични ракети от източното крайбрежие на страната.

Това е четвъртият опит от 10 май насам.

Предполага се, че става дума за противокорабни крилати ракети с малък обсег. Те са изстреляни от крайбрежния град Вонсан, прелетели са около 200 км и са паднали в Японско море. Смята се, че този тип ракети служат по-скоро за отбрана срещу враговете.

Япония поиска спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с новите ракетни изпитания. Миналия петък той единодушно прие резолюция, която санкционира 14 севернокорейски представители, сред които и предполагаемия шеф на разузнаването, и 4 юридически лица в отговор на продължаващата работа на Пхенян по програмата му за въоръжаване.

Според говорител на южнокорейската армия чрез новите ракетни изпитания Северна Корея иска да покаже способността си да се прицели точно в голям вражески кораб.

Същевременно днес ръководителят на американското Управление за противоракетна отбрана вицеадмирал Джеймс Сиринг каза, че технологичният напредък, демонстриран от Северна Корея по програмата й за балистични ракети в последните шест месеца, поражда голямо безпокойство.

От началото на 2016 г. страната извърши два ядрени опита и десетки ракетни тестове.

По материали на БТА