Северна Корея изстреля два балистични ракети в посока Японско море, предаде Ройтерс, като се позова на южнокорейската армия.

Изстреляни са от района на град Хамхън в североизточната част на КНДР, съобщи в изявление Генералният щаб на южнокорейската армия.  

Това се случва малко след изявлението на американския президент Доналд Тръмп, че е получил „много хубаво писмо” от севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

„Да, той ми даде страхотно писмо. Бих искал да ви го дам, но не знам, не мисля, че би било подходящо. Но това беше много лично писмо. Страхотно писмо. Не е доволен от военните учения между САЩ и Южна Корея – и това пише в писмото. Междувременно го казвам отново – няма ядрени тестове. Всички ракетни изпитания са с малък обсег на действие, без изпитания на балистични ракети, без ракети с голям обсег”, каза Тръмп.

Високопоставен служител на американското правителство заяви, че Съединените щати са информирани за изстрелването на снаряди от Северна Корея и че отблизо следят ситуацията, като обменят информация с Япония и Южна Корея. 

Ракетите не са достигнали изключителната икономическа зона на Япония, предаде японската информационна агенция „Киодо”, която цитира източник от японското правителство.

„Нямаме информация да са достигнали изключителната ни икономическа зона. Към настоящия момент можем да кажем, че няма никаква директна заплаха за страната ни”, казва правителственият източник.