Северна Корея изстреля балистична ракета, предаде южнокорейски медии, като се позоваха на военните в Южна Корея.

Полетът е продължил 50 минути. Ракетата е достигнала височина от 4500 километра и е паднала в 200-милната икономическа зона на Япония.

Изстрелването е в нарушение на редица резолюции на Съвета за сигурност на ООН и беше осъдено от Европейския съюз и Съединените щати.

Въпреки нощния час, правителствата в Токио и в Южна Корея се събраха на извънредни заседания.

Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис заяви, че изстреляната преди часове ракета от Северна Корея е междуконтинентална балистична, предаде Ройтерс.

По думите му тя е достигнала най-голяма височина от всичките изстреляни досега севернокорейски ракети.

Президентът Доналд Тръмп каза, че този ракетен тест няма да промени позицията на САЩ към КНДР, като отбеляза: "Това е ситуация, с която ще се справим".

В изявление на НАТО се казва, че поредният ракетен тест на Пхенян подкопава регионалната и международната сигурност. Алиансът призовава Северна Корея да поднови диалога с международната общност.

Премиерът на Япония Шиндзо Абе обяви, че неговата страна е поискала спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради поредната севернокорейска провокация.

В отговор на севернокорейската провокация с изстрелването на балистична ракета, южнокорейските военни са извършили минути по-късно високоточни пробни ракетни изстрелвания по полигон с учебни цели, съобщи Комитетът на началник-щабовете на Южна Корея, цитиран от Ройтерс. Тези изстрелвания са бил извършени в условия, максимално близки до бойните.

По този начин Южна Корея демонстрира на Севера готовност в случай на необходимост да нанесе незабавен военен удар по негови важни обекти и командни пунктове, отбелязва ТАСС.

Това е първото изстрелване на ракета от Северна Корея след 15 септември, когато тя направи опит с балистична ракета със среден обсег, която прелетя над Япония.

Предишният опит беше на 29 август. На 3 септември КНДР обяви, че е извършила шестия си ядрен опит, най-мощния досега