Северна Корея изстреля балистична ракета, която прелетя над Япония. Aктът предизвика остри реакции на международната общност.

Ракетата е летяла близо 3 хиляди километра и на височина до около 550 километра. След това е паднала в Тихия океан.

Снимка: EPA

Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че това е "възмутителен акт", който "сериозно застрашава мира и сигурността в региона".

По-рано Япония бе заявила, че ще сваля всяка севернокорейска ракета, която заплашва територията й. Въпреки това досега военните не са направили опит за това, защото не е имало риск.

Японското министерство на отбраната смята, че ракети като изстреляната днес от КНДР могат да стигнат територията на тихоокеансикя остров Гуам, където има военни обекти на САЩ. Според властите в Япония става дума за ракета със среден обсег, вероятно "Хвасон-12".

Снимка: EPA

Говорител на южнокорейската президентска администрация, цитиран от Ройтерс, съобщи, че след изстрелването на ракетата от КНДР бойни самолети на Сеул са извършили учение с хвърляне на бомби на армейски полигон.

Ракетата не е представлявала заплаха за САЩ, съобщи Пентагонът и заяви, че още събира допълнителна информация за изстрелването, предаде Ройтерс.

Съветът за сигурност на ООН събира днес следобед на спешно заседание за Северна Корея по искане на Токио и Вашингтон, след като КНДР изстреля тази сутрин, която прелетя над Япония. Това съобщиха дипломатически източници, цитирани от Франс прес.

По-рано лидерите на САЩ и на Япония се разбраха "да увеличат натиска върху Северна Корея", отбелязва АФП, като цитира японския премиер Шиндзо Абе.

Според дипломатически източници Съветът за сигурност на ООН разполага с възможности да наложи нови санкции на Пхенян. Петролният сектор например бе изключен от обсега на последните санкции, наложени в началото на август, отбелязва АФП.