Северна Корея е изстреляла две ракети към Японско море. Най-вероятно става въпрос за балистични ракети, които според военните са паднали извън териториалните води на Япония и Изключителната й икономическа зона, съобщава ТАСС.

Правителството на Япония е силно притеснено от този факт. Бреговата охрана на страната е съобщила за изстрелите, които са били с около 5 минути разлика.

Японското министерство на отбраната потвърди, че са били изстреляни ракети и посочи, че продължава да събира и анализира информацията, като според него действията са сериозен проблем за цялата международна общност.

Премиерът на Япония Йошихиде Суга обяви, че ще свика спешно заседание на Съвета за национална сигурност, за да обсъди настоящата ситуация. Той определи тези действия като нарушение на настоящите резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

„Това е възмутителен акт, който представлява заплаха за стабилността и сигурността на страната и региона“, коментира още премиерът.

На всички съответни министерства и ведомства е наредено да информират населението за подробностите, свързани с изстрелването на ракетите и да гарантират безопасността на всички кораби и цивилни самолети в зоната за изстрелване.

В понеделник Северна Корея обяви успешни тестове на нова крилата ракета с голям обсег, която може да удари целите си на разстояние от 1500 км. Ако това е истина, тя може да бъде сериозна заплаха за мира и сигурността на Япония.