Северна Корея се бори с разпространението на COVID-19 сред неваксинираното население без достъп до ефективни антивирусни лекарства, пише британското Би Би Си.

В началото на 2020 г. страната запечата границите си, за да се опита да се изолира от пандемията. Ръководството на Северна Корея досега отхвърляше външна медицинска помощ. Държавните медии там препоръчват различни традиционни лечения за справяне с това, което наричат „треска“.

Топли напитки

За тези, които не са сериозно болни, вестникът на управляващата партия „Родонг Синмун“ (Rodong Sinmun) препоръчва лекарства, включително чай от джинджифил или орлови нокти и напитка от върбови листа.

Топлите напитки могат да успокоят някои симптоми на COVID, като възпалено гърло или кашлица, и да подпомогнат хидратацията, когато пациентите губят повече течности от нормалното. Листата от джинджифил и върба също облекчават възпалението и намаляват болката. Но те не се ползват за лечение на болестта.

Вода със сол

Държавните медии наскоро интервюираха двойка, която препоръчва гаргара със солена вода сутрин и вечер. „Хиляда тона сол“ бяха изпратени в Пхенян, за да се направи „антисептичен разтвор“, съобщи държавната информационна агенция.

Някои проучвания предполагат, че гаргара и изплакване на носа със солена вода за борба с вирусите, които причиняват обикновена настинка успокоява симптомите. Но има много малко доказателства, че те забавят разпространението на COVID-19.

Проучване установи, че водата за уста може да убие вируса в лаборатория. Но не е убедително доказано, че помага при хората.

Здравна система

Здравната система на Северна Корея е създадена да предлага безплатни медицински грижи от основни услуги в селата до специализирано лечение в държавни болници (обикновено в градските центрове).

Но икономиката се сви през последните години поради санкции и екстремни метеорологични условия като сушите. Затварянето на границите на страната и строгите локдауни също ще имат вредно въздействие. Счита се, че здравната система е особено слаба извън Пхенян, че страда от недостиг на персонал, лекарства и оборудване.

В доклад за ООН от миналата година се казва „Някои от заводите за фармацевтични, ваксинационни и медицински уреди не достигат нивото на добрата практика и не отговарят на местното търсене“.

Много севернокорейски дезертьори в Южна Корея казаха, че трябва да плащат за лекарства или да намерят лечение и лекарства, ограничени до привилегировани членове на управляващата партия. Но държавните медии твърдят, че сега се увеличава производството.

Интернационална помощ

Северна Корея отхвърли три милиона дози, произведени в Китай, миналата година и според съобщенията отхвърли други оферти – като Covax, глобалната схема за споделяне на ваксини.

Южна Корея казва, че не е получила отговор на предложението си за ваксини, медицински консумативи и персонал. Съобщава се, че наскоро Северна Корея е изпратила три самолета за събиране на медицински консумативи от Шенян.

Те не са включвали „противопандемични доставки“, каза китайското външно министерство, но е „готово да работи със Северна Корея в борбата срещу коронавируса“.