Засечени са признаци, че Северна Корея подготвя ново изстрелване на балистична ракета, предупреди Южна Корея, след като вчера Пхенян извърши най-мощния си ядрен тест, за който твърди, че е водородна бомба, предаде АФП.

Южнокорейското министерство на отбраната заяви, че вероятно ще бъде изстреляна междуконтинентална балистична ракета в Тихия океан, за да засили допълнително натискът върху САЩ, но не прогнозира кога ще се случи това.

Предполагаме, че Северна Корея може да задейства междуконтинентална балистична ракета, за да покаже, че е способна да прати ядрена бомба до Съединените щати, казаха от министерството.

Агенция Йонхап съобщава, че Южна Корея и САЩ са обсъждали и възможност за разполагане на стратегически бомбардировачи и самолетоносач на южнокорейска територия.

Вчера Сеул реагира с маневри с балистични ракети, използвайки реални муниции. Нанесените удари са срещу избрани мишени в Японско море, а симулираната атака е на разстояние, равно до това на севернокорейския ракетен полигон.  

Южнокорейското министерство на отбраната обяви и че Сеул и Вашингтон ще разположат временно допълнителни комплекси от американската противоракетна система THAAD в отговор на севернокорейския ядрен опит. Става дума за още четири комплекса.

Сега на територията на Южна Корея са монтирани два комплекса от системата – на бивше голф игрище южно от Сеул. Разполагането им предизвика гнева на Китай, който се безпокои, че мощният радар на ТНAAD ще позволи на САЩ да наблюдават китайска територия.

Същевременно вчера американският министър на отбраната Джим Матис заяви, че САЩ ще отвърнат с масиран военен отговор на всяка заплаха срещу тях или срещу съюзниците им. „Ще има масиран военен отговор и той ще бъде и ефикасен, и всеобхватен – каза Матис на пресконференция пред Белия дом. – Всяка заплаха срещу Съединените щати или техните територии, включително Гуам, както и срещу наши съюзници, ще бъде посрещната с масиран военен отговор“. Матис посочи, че Вашингтон не иска „тотално унищожение на която и да е страна, конкретно на Северна Корея. Но, както казах, имаме много варианти да го сторим. Способни сме да се защитим и да защитим съюзниците си – Южна Корея и Япония“.

В „Туитър“ президентът Доналд Тръмп обяви, че Щатите може да наложат глобално търговско ембарго срещу Северна Корея. „САЩ обмислят в допълнение на всички други възможности, да спре търговията с всяка страна, която прави бизнес със Северна Корея“, написа той.

Южна Корея и Япония ще настояват за по-твърда резолюция на Съвета за сигурност на ООН. Китай и Русия пък се разбраха, че са необходими „подходящи действия“ към Пхенян. Европа също обмисля нови санкции за Северна Корея.