Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин се срещна с членове на севернокорейската делегация за Олимпийските игри, сред които бе и Ким Йо-чен – сестрата на лидера на КНДР Ким Чен-ун, предаде АП.

На рядката среща, състояла в президентството в Сеул, Ким е предала лична покана на Мун от името на брат си за посещение „възможно най-скоро“ в Пхенян. Президентът на Южна Корея е обещал да осъществи визитата след необходимите приготовления.

Снимка: Reuters

Двете Кореи се споразумяха да насърчават диалога за подобряване на двустранните отношения, предаде агенция Киодо.

Преди срещата делегатите от Пхенян изгледаха церемонията по откриването на Игрите в една ложа с Мун.

Снимка: Reuters

Сред присъстващите на срещата с Мун бяха 90-годишният церемониален държавен глава на КНДР – председателят на парламента Ким Йон-нам, председателят на Националния спортен комитет на КНДР Чхуе Хуи и ръководителят на агенцията по междукорейски въпроси И Сон-гуон.

По-рано той имаше кратка среща с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, който му е повторил своите очаквания и надежди, че всички страни в конфликта ще водят диалог, за да постигнат превръщането на Корейския полуостров в зона, свободна от ядрени оръжия.

Кратката среща беше по време на вечеря, организирана по повод откриването на Зимните олимпийски игри.

Беше предвидено на нея американският вицепрезидент Майк Пенс да седи на една маса с южнокорейския президент Мун Дже-ин и с Ким Йон-нам. Пенс обаче се появи само за малко, за да поздрави някои от присъстващите, и си тръгна. От Синия дом – президентската резиденция в Сеул, заявиха, че той имал планирана среща с американските спортисти. Говорителката на Пенс Алиса Фарах съобщи, че той се спрял при гостите на няколко маси на приема, „но не минал покрай севернокорейската делегация“.

Посещението на севернокорейската делегация в южнокорейското президентство е първата от този род от август 2009 г. Ким Йо-чен е единственият член на управляващия род на Северна Корея, който посещава Южна Корея от края на Корейската война (1950 – 1953 г.), отбелязва ДПА.