Сестрата на лидера на Северна Корея Ким Чен-ун ще посети Южна Корея за Зимните олимпийски игри в ПьонгЧанг, съобщи южнокорейското министерство на националното обединение, цитирано от Франс прес.

Ким Йо-джон, която е висш кадър на Корейската трудова партия, ще е част от делегация на високо равнище, очаквана в петък в Южна Корея. Тя отговаря за пропагандната дейност на управляващата партия.

Делегацията на КНДР в Южна Корея ще се ръководи от председателя на парламента Ким Йон-нам. В нея влизат също председателят на севернокорейския Спортен комитет Чхуе Хюи и ръководителят на екипа на КНДР в преговорите с Южна Корея И Сон-гуон, предаде Ройтерс.

Включването на Ким Йо-джон в делегацията е от голямо значение, тъй като тя е не само сестра на севернокорейския лидер, а и член на ръководството на управляващата Корейска трудова партия, се казва в изявление на южнокорейското министерство на националното обединение.

Визитата й обаче може да предизвика напрежение между Сеул и Вашингтон, тъй като миналата година тя бе поставена в черен списък на финансовото министерство на САЩ за нарушения на човешки права и цензура, а Чхуе е включен в санкции на ООН със забрана за пътуване, отбелязва Ройтерс.

Ким Йо-джон е заместник-директор на отдела по Пропаганда и агитация на Корейската трудова партия, който отговаря за идеологическите послания в медиите, изкуствата и културата. Чхуе преди е работил за същия отдел.

От Северна Корея в Южна Корея пристигнаха и 229 клакьорки, които ще подкрепят севернокорейските спортисти, участващи в игрите в ПьонгЧанг, предадоха световните агенции. Момичетата прекосиха демаркационната линия, разделяща Корейския полуостров, облечени в яркочервени палта. На пропускателния пункт Дорасан те бяха подложени на имиграционни проверки и размениха приказки с южнокорейските журналисти, отразяващи събитието.

Момичетата са специално подбрани по точно определени критерии - външен вид, възраст, потекло, преданост на Корейската трудова партия (управляваща партия в Северна Корея). 

Северна Корея има само 22 спортисти на игрите в ПьонгЧанг . От тях 12 хокеисти са част от обединен отбор на двете корейски държави.

В Южна Корея пристигнаха и 140 севернокорейски артисти от ансамбъл, който ще изнесе няколко спектакъла на игрите. Те дойдоха с кораб вчера, предаде ТАСС. Северна Корея е поискала от Сеул да осигури зареждането с гориво на кораба, съобщи южнокорейското министерство на обединението. То не уточни колко гориво е поискал Пхенян. Доставката на нефтопродукти за Северна Корея бе ограничена на 500 000 барела на година в съответствие с резолюция на Съвета за сигурност на ООН. Ето защо зареждането на кораба с гориво трябва да бъде извършено така, че да не нарушава международните санкции.

Организаторите на олимпийските игри днес казаха, че севернокорейските спортисти, както и иранските спортисти, които участват в ПьонгЧанг , няма да получат като подарък смартфони Галакси Ноут 8, раздавани на другите състезатели от южнокорейската компания Самсунг, която е спонсор на игрите, предаде Франс прес.

Причината са санкции, въведени от ООН срещу тези две държави, забраняващи търговията с луксозни стоки. Смартфоните струват около 1 милион южнокорейски вона (750 евро) за бройка и биха могли да попаднат в категорията на луксозните стоки, визирани в санкциите, предаде Франс прес.

(БТА)