Откриха 78-мата сесия на Общото събрание на ООН. Делегацията ни в Ню Йорк е водена от президента Румен Радев. В нея е и вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.

Основната тема на общополитическите дебати на Общото събрание на ООН е войната в Украйна. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш откри дебатите като осъди инвазията на Русия в Украйна и заяви, че "геополитическото напрежение нараства, а глобалните предизвикателства се увеличават".

Американският президент Джо Байдън заяви, че светът трябва да продължи да подкрепя Украйна.

Той добави, че Съединените щати ще подкрепят разширяване на Съвета за сигурност, като бъде увеличен броят на постоянните и непостоянните членове.

По-късно и украинският президент Зеленски ще направи обръщение от трибуната.

През деня Румен Радев има редица двустранни срещи, като първата е с президента на Австрия, с когото се очаква да обсъди позицията на Виена за членството ни в Шенген.

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел  ще участва в четиристранна среща с външните министри на Хърватия, Румъния и Гърция.

Междувременно днес се отбелязват 120 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Съединените щати.