Украинският транзит на руски газ за Европа е ненадежден и в ЕС разбират, че е необходимо да се осигурят преки доставки на руски въглеводороди, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС (TASS.ru).

Изказването му беше в коментар на въпроса за спирането на проекта „Южен поток” и беше направено на годишната му пресконференция за изминалата 2015 г.

Русия никога не е била инициатор на намаляване на търговски-икономическото или каквото и да било друго сътрудничество с България. Но не можехме да чакаме промяна в настроението на Брюксел за „Южен поток” и започнахме да търсим алтернативи, подчерта Лавров.

Европа се нуждае от руски газ, а украинският транзит не е надежден и в това се убеждавате ежедневно, заяви руският министър.

През декември 2014 г. Русия обяви, че се отказва от проекта „Южен поток”, заради неконструктивната позиция на ЕС. „Беше намерен вариант със „Северен поток 2“, въпреки че той можеше да е „Южен поток”, ако ЕК не мислеше за геополитически игри, а си вършеше работата честно, за да гарантира енергийната сигурност на ЕС, допълни още Лавров.

Снимка: EPA

Въпреки това Русия и България са тясно свързани с историята и културата, припомни той. „Обидно е, когато някои политици, в името на своите краткосрочни цели, са готови да унищожат всичко и да жертват своите стремежи, което е продиктувано отвън“, каза той.

По отношение на развитието на отношенията в областта на образованието между Русия и България, Лавров заяви, че е необходимо да се премине към Болонския процес.

Възнамеряваме да увеличим броя на българските студенти, които учат в Русия, в това число на пазарна основа.

Болонският процес цели хармонизация на системата за висше образование в страните от Европа и създаване на единно европейско пространство за висше образование. Действа от 19 юни 1999 г. , когато била подписана Болонската декларация. Към този момент включва 47 страни, в това число и Русия.

Лавров коментира и други външнополитически теми.

Ще следим за засилването на военния потенциал на НАТО край руските граници, като смятаме подобни стъпки за недалновидни и дестабилизиращи, каза той.

Снимка: EPA

Министърът отбеляза, че Русия е готова да развива сътрудничеството си със западните страни, но само на равноправна и взаимноизгодна основа и при уважаване на интересите на всяка от страните. Същевременно Лавров призна, че този процес се развива „бавно и сложно“, защото „продължава инерцията в опитите за възпиране на Русия“.

По думите на първия руски дипломат Москва няма интерес от отслабване или разпадане на ЕС.

По въпроса за руската намеса в Украйна Сергей Лавров каза, че Русия не е нарушавала Будапещенския меморандум. „Будапещенският меморандум съдържа едно-единствено задължение: да не се употребява ядрено оръжие срещу Украйна. Никой не е правил това и никакви заплахи за използване на ядрени оръжия срещу Украйна на са произнасяни“, каза на пресконференцията Лавров, без да споменава гаранциите за териториалната цялост и политическата независимост на Украйна, съдържащи се в меморандума.

Лавров увери още, че президентът на Сирия – Башар Асад, не е искал политическо убежище от Русия, а и Москва не му е предлагала.