Сепаратистите от самопровъзгласилата се Донецка народна република обявиха, че са поели пълен контрол над Дебалцево. Те издигнаха знамето на Новорусия върху една от високите сгради на града.

Това се случи, след като украинската армия се изтегли. Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна реши да се отправи молба към ООН и Европейския съюз за разполагане на миротворчески контингент в зоната на конфликта в Донбас.

В същото време Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна реши да се отправи молба към ООН и Европейския съюз за разполагане на миротворчески контингент в зоната на конфликта в Донбас. „Предложението е да се покани миротворческа мисия от Обединените нации в Украйна, която да да действа с мандат от Съвета за сигурност на ООН”, заяви президентът Петро Порошенко.

От Москва реагираха незабавно. Руската страна се противопостави на идеята за умиротворители, като изтъкна, че това би било нарушение на споразуменията от Минск. Европа и Съединените щати обаче отправиха нови обвинения към Русия. Държавният секретар Джон Кери призова руския си колега Сергей Лавров Москва да прекрати нападенията. Великобритания разпространи снимки как в Източна Украйна действа най-модерната руска зенитно-ракетна система.

Германският канцлер Ангела Меркел също отправи упреци. „Европейските правителства няма да жалят усилия, за да помогнат на Украйна да възстанови териториалната си цялост. И повтаряме - искаме Русия да бъде наш пратньор. Искаме да постигнем това не като се изправяме срещу Русия, а заедно с нея”, подчерта Ангела Меркел.

Великобритания разпространи снимки как в Източна Украйна действа най-модерната руска зенитно-ракетна система. Лондон окачестви това като поредното доказателство за руското военно участие в конфликта.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че „руски сили, артилерия и подразделения за противовъздушна отбрана, както и командно-контролни елементи са все още активни в Украйна”.