Севернокорейска пропагандна песен, в която Ким Чен-ун е възхваляван като „велик лидер и приятелски настроен родител“, се разпространява в TikTok, като машъпите и танците събират милиони гледания, което доведе до забрана на песента от Южна Корея поради „психологическа война“.

В понеделник медийният регулатор на Сеул обяви, че блокира достъпа до версиите на „Дружелюбен баща“ - веселия пропаганден хит, който се превърна в невероятна сензация в социалните мрежи.

Според севернокорейската държавна централна информационна агенция песента е представена през април по време на нощен концерт по повод завършването на жилищен проект в столицата Пхенян, пише Си Ен Ен.

Текстът на песента възхвалява Ким Чен-ун, а в музикалния клип се вижда как севернокорейците ентусиазирано запяват оркестровата песен, обявявайки, че Ким „се грижи за нас с обич“.

Въпреки че севернокорейската пропаганда не е нещо ново, разликата този път е, че песента е публикувана в TikTok, чийто собственик е китайският интернет гигант ByteDance.

Песента стана вирусна, след като създатели на съдържание от цял свят я използваха, за да направят свои собствени редакции на музикалния клип, добавяйки танци и забавни надписи към собствените си кратки едноминутни клипове в платформата, като събраха над 2 милиона гледания.

Южнокорейските служители по сигурността се изказаха отрицателно за пародиите. Корейската комисия за комуникационни стандарти реши да блокира 29 видеоклипа на песента след искане от Националната разузнавателна служба на Сеул.

Но някои версии на песента в YouTube все още са достъпни за потребителите в Южна Корея от сряда насам.

„Видеоклипът е типично съдържание, свързано с психологическа война срещу Южна Корея, тъй като е публикуван в канал, управляван за връзка с външния свят, и е насочен главно към едностранно боготворене и възхваляване на Ким“, се казва в изявление на регулатора.

Северна и Южна Корея са откъснати една от друга, откакто Корейската война през 1953 г. приключи с примирие. Технически двете страни все още са във война, но и двете правителства отдавна се стремят към целта един ден да се обединят и все още гледат една на друга като на враждебни.

Милиони севернокорейци живеят в мизерни условия под тоталитарна диктатура, която продължава вече повече от седем десетилетия и обхваща три поколения от династията Ким.

Режимът контролира всичко - от хранителните дажби до достъпа до образование и назначаването на работа, а хората често са вкарвани в изтощителни трудови лагери.