Сенатът на САЩ гласува за налагане на санкции срещу руския газопровод "Северен поток 2", който според Вашингтон засилва влиянието на Русия в Европа, но е смятан от защитниците си за стратегически за доставките на природен газ за Стария континент, предаде Франс прес.

Санкциите са част от одобрения законопроект за отбрана за 2020 г. В него са включени и санкции срещу проекта "Турски поток", отбелязва ТАСС.

Наказателните мерки, срещу които се обяви Европейският съюз, са насочени срещу компании, свързани с изграждането на газопровода, който който заобикаля Украйна, минавайки по дъното на Балтийско море. Той ще увеличи доставките на газ пряко от Русия за Германия и се очаква да влезе в експлоатация през следващите месеци.

Гласуваният бюджет за отбрана на САЩ възлиза на 738 милиарда долара и е един от най-големите в историята на страната. Очаква се тази седмица документът да бъде подписан от американския президент Доналд Тръмп.

В одобрения общ пакет от закони са включени и законови разпоредби, чиято цел е да бъдат наказани Русия, Турция и Китай. Съдържат се и строги мерки срещу сирийското правителство и тези, които го подкрепят.