Семейството на бившия военен командир на босненските сърби Ратко Младич ще обжалва произнесената му днес доживотна присъда в Международния трибунал за военни престъпления, съобщи синът на генерала Дарко Младич.

"Ние очаквахме нещо такова и затова присъдата не беше изненада за нас. Ще обжалваме присъдата, ние разглеждаме това като първо полувреме", каза Дарко Младич по телефона.

По думите на сина, при произнасянето на присъдата Младич е заявил, че всички обвинения срещу него са "лъжа".

"Той каза: Всичко това е лъжа, това е НАТО-съд!".  Това изявление било направено, след като съдът отхвърлил молбата на адвоката да прекъсне или съкрати прочитането на присъдата заради хипертонична криза на подсъдимия. Веднага след това Младич бил отстранен от съдебната зала.

Адвокатът на Младич Драган Иветич потвърди на пресконференция днес, че защитата има намерение да обжалва присъдата.

"Ще подадем жалба и се надяваме, че при разглеждането й грешките, допуснати от съда, ще бъдат поправени", каза Иветич. Той посочи, че състоянието на здравето на Младич и невъзможността да получи необходимата помощ в затвора на трибунала предизвиква "крайно сериозно безпокойство".

Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия осъди днес на доживотен затвор бившия военен командир на босненските сърби ген. Ратко Младич по обвинения в геноцид и престъпления срещу човечеството.