Седмица преди президентските избори в Русия привърженици на левицата излязоха на улицата с призиви за открит и справедлив вот. Симпатизантите на комунистите поискаха спешна промяна в Русия. 

„Сегашната власт и приятелите на президента подготвят гражданска война със своята нагла и алчна и политика, която унищожава нашия народ”, посочи Сергей Удалцов, лидер на „Авангард на червената младеж”.

Снимка: Reuters


Предстоящите избори разбуниха духовете в Русия. Една от причините за това стана забраната за участие във вота на опозиционера Алексей Навални.

На хиляди журналисти пък бяха отказани акредитации за деня на изборите. 

„На парламентарните избори през 2016 г. акредитирахме 1000 души. Нямахме проблеми и на местните избори през 2017 г., но сега всичко се промени”, заяви журналистът Василий Вайсберг. 

Социолозите отбелязват лек спад в рейтинга на Владимир Путин. Въпреки това на изборите на 18 март той най-вероятно ще получи около 80% от гласовете. На митинг в негова подкрепа преди седмица се събраха около 130 000 души. 

„Ние имаме ясни, разбираеми и благородни цели. Искаме да създадем блестящо бъдеще за страната ни, за нас и нашите деца и внуци”, заяви Путин. 

Очакваната лесна победа кара някои анализатори да прогнозират, че Путин ще се опита да промени Конституцията, за да остане на власт и след 2024 г.