Седем турски служители от силите за сигурност към вътрешното министерство са загинали при самолетна катастрофа в източната част на страната, съобщава „Ройтерс“.

"Разузнавателен самолет" е паднал в провинция Ван в близост до границата с Иран, съобщи Анадолската агенция. Губернаторът на провинцията Мехмет Емин Билмез отдаде почит на седемте „герои“ в „Туитър“ и изказа съболезнования на техните семейства.

Според турския вътрешен министър Сойлу, цитиран от НТВ, последният контакт с екипажа на самолета е бил към 22:32 местно време в сряда, когато е летял обратно към летището.

Машината се е разбила в планината Артос (Чадър) на надморска височина от 2200 метра, уточни пред репортери Сойлу.

Отломките от апарата са били намерени към 3 ч. днес, добави той. Всички на борда, в това число двамата пилоти, са служители на националната полиция, информира частната турска телевизия НТВ. 

Започнало е правителствено разследване на инцидента.

Двама турски пилоти загинаха през 2018 г., когато тренировъчен военен самолет се разби по време на учение в западната провинция Измир.

Отдалечената и планинска провинция Ван на източната граница на Турция с Иран беше засегната от две лавини през февруари, при които загинаха 41 души.

В този регион турските сили за сигурност вече десетилетия се сражават със сепаратистите от Кюрдската работническа партия. Конфликтът е отнел живота на повече от 40 000 души, припомня „Ройтерс“.