Европейският съюз трябва да признае огромния напредък, който Сърбия е постигнала в преговорите за присъединяване, заяви австрийският канцлер Себастиан Курц по време на посещение в Белград.

Той също така благодари на сръбския президент Александър Вучич за приноса на страната му за спиране на нелегалната миграция.

Важно е ЕС да бъде предсказуем, защото това е един от фундаментите на доверието, в частност по отношение на много позитивните развития в Сърбия, посочи Курц.

Вучич пък каза, че членството в ЕС е стратегическа цел на Сърбия, но няма консенсус в рамките на ЕС за разширяване към Западните Балкани. Той отбеляза, че никой не иска да признае, че много страни от ЕС са не просто уморени от разширяването, а в действителност му се противопоставят. По думите на Вучич "би било честно някой да каже това".

Той даде пример с Република Северна Македония, която смени името си заради обещанието да започне преговори, и Албания, която също не отваря глави от преговорния процес.

"Ако на Сърбия й бъде казано да направи десет неща и ние направим всичките десет, но не отворим нито една глава, въпросът е защо отваряхме глави, когато правехме по-малко. Картината никак не е розова и на нея трябва да се гледа реалистично", подчерта Вучич.

Курц поздрави Сърбия за ролята й в борбата срещу нелегалната миграция. Той отново подчерта вижданията си, че афганистанските бежанци трябва да намерят убежище в съседни на Афганистан страни и Европа не трябва да бъде залята от нова мигрантска вълна.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!

Използвани са материали на БТА