Канцлерът на Австрия Себастиан Курц подаде оставка заради корупционния скандал, в който замесиха и неговото име. Себастиан Курц обяви снощи на извънредна пресконференция, че се оттегля от канцлерския пост и се отказва от депутатския си имунитет, за да осигури стабилност в управлението на страната.

За негов заместник посочи настоящия външен министър на Австрия Александър Шаленберг. Така коалиционното правителство ще продължи да управлява страната, а прокуратурата ще може да започне разследването си срещу Курц.

До оттеглянето на Себастиан Курц се стигна, след като през изминалата седмица австрийската прокуратура претърси кабинети в канцлерството, финансовото министерство и централата на Народната партия. Подозренията на разследващите са, че бившият вече канцлер е използвал държавни пари, за да си осигури положителен медиен образ в известен австрийски таблоид.

Първоначално Курц отрече обвиненията и заяви, че няма да подава оставка, но само 24 часа след това промени позицията си и заяви, че се оттегля в името политическата стабилност:

"През последните дни стана ясно, че срещу мен има обвинения в престъпления. Тези обвинения датират от 2016 г. Те не са истина и аз ще успея да изясня този въпрос", заяви Себастиан Курц.

Председателят на коалиционната партия на Зелените Вернер Коглер обяви, че кабинетът ще продължи работа с Александър Шаленберг, а самият Себастиан Курц ще остане партиен лидер и председател на парламентарната група на Австрийската народна партия.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!