Десет души загинаха, след като два военноморски хеликоптера се сблъскаха във въздуха по време на военна репетиция за парада на Кралския малайзийски флот.

Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият, показват кадри, публикувани в местни медии, съобщава Би Би Си.

Инцидентът е станал в 9:30 ч. местно време в малайзийския град Лумут, в който се посещава военноморската база. Няма данни за оцелели при катастрофата.

„Смъртта на всички хора е била потвърдена на място, а телата им са били транспортирани до военната болница в града за идентификация“, коментират от Кралският малайзийски флот.

 

 

Ще бъде сформира комисия за разследване на причините за инцидента.

Един от хеликоптерите със седем души на борда се е разбил върху лекоатлетическата писта на стадион. Другият – с трима души на борда, се е ударил в плувен басейн.

Премиерът на Малайзия Ануар Ибрахим коментира в X, че нацията скърби за жертвите в трагедията.

„Поднасям съболезнованията си към семействата на жертвите и отправям молитви за сили да се изправим срещу това бедствие“, казва още той.

Екипажите на хеликоптерите са тренирали за празненствата на Деня на ВМС, които започват на 3 май.

През март хеликоптер на малайзийската брегова охрана се разби в морето край малайзийския остров Ангса по време на тренировъчен полет.

Пилотът, вторият пилот и двама пътници на борда бяха намерени и спасени от рибари.

Малайзия стана свидетел на редица катастрофи с хеликоптери през последното десетилетие. През 2015 г. Джамалудин Джарджис, тогавашният посланик на Малайзия в Съединените щати и бивш правителствен министър, беше сред петимата убити, след като хеликоптерът им се разби в джунглата в централния щат Селангор.

През 2016 г. шестима души загинаха, след като хеликоптерът им се разби в щата Саравак на Борнео. Сред загиналите е и тогавашният заместник-министър на плантационната промишленост и суровините Нория Каснон.

През 2020 г. двама души бяха убити, след като два хеликоптера се закачиха един друг и се разбиха източно от Куала Лумпур.

През август 2022 г. 10 души загинаха, след като частен самолет се разби на магистрала в западната част на града. Сред жертвите беше и високопоставен политик, както и негов помощник.