Продължава да расте политическото напрежение във Франция 6 дни преди балотажа на президентските избори. Докато двамата кандидати провеждаха днес следобед многохилядни митинги в Париж, полиция и протестиращи стигнаха до сблъсъци по време на традиционното първомайско шествие.

В решаващите дни преди втория тур, стратегията на крайнодясната Марин льо Пен е ясна: превръщане на противника Макрон в символ на "финансовия елит", който заплашва френския народ.

Тя обаче не обясни как само за дни промени решимостта си за излизане от еврозоната и как би реализирала своята програма, основана на Фрекзит и връщане към национална валута.

„Нашето правителство ще да бъде правителство на промяната, а не на статуквото. Няма да бъде правителство на амбициите, а на убежденията. Правителство на действието, а не на думите”, заяви Марин льо Пен.

Проевропеецът Еманюел Макрон днес отново предупреди, че обединена Европа се нуждае от спешни реформи и това е една от големите му амбиции.

В контекста на крайно разединение сред французите, Макрон има последна възможност за привличане на гласове в подкрепа на републикански принципи и европейски ценности.

"На 7 май ще се решат не само следващите 5 години, а съдбата на страната за следващите десетилетия. На тези избори ще се реши бъдещето на Франция, на Европа и на разбирането ни за света", заяви Макрон.

Няколко шествия бяха организирани днес против крайната десница. Сред демонстрантите  имаше и такива, които отказват да избират между Марин льо Пен и Макрон.

Екстремистки групи успяха да се включат в многохилядния поток и да предизвикат безредици. Полицията използва сълзотворен газ. Няколко полицаи бяха ранени от коктейли „Молотов”, като един е в тежко състояние.

Снимка: Reuters

Полицията е успяла да изолира около 150 души, предизвикали размириците във френската столица.

Напрежението във Франция остава ексклузивно. Това е най-агресивната президентска кампания във Франция за последния половин век. В сряда предстои директен тв сблъсък между двамата кандидати и по всичко личи, че той едва ли ще успокои обстановката.

Снимка: Reuters