Сблъсъци между демонстранти и полиция в Мадрид и Барселона във втората нощ на протести срещу ареста на рапъра Пабло Асел.

Музикантът е обвинен във възхваляване на тероризма и обида към монархията заради песни и съобщения в "Туитър", в които споменава баската сепаратистка паравоенна група „ETA”, сравнява испански съдии с нацисти и нарича бившия крал Хуан Карлос мафиотски бос.

След ареста вицепремиерът Кармен Калво заявява пред журналисти, че вкарването на хора в затвора по въпроси за свободата на словото не трябва да се случва в демокрация като Испания.

Демонстрациите в двата най-големи града на страната започват мирно, но с настъпването на късните часове нещата се променят. Протестиращи започват да хвърлят стъклени бутилки и камъни по униформените, които пък отвръщат с гумени куршуми и сълзотворен газ. Недоволстващите издигат и горящи барикади.

Части от центъра на Барселона са задимени заради подпалени контейнери за отпадъци, а полицията в Мадрид съобщава за ареста на 14 души.

Случаят предизвика обществено недоволство.

Стотици културни дейци се подписват под петиция срещу наложената присъда на рапъра и сравняват Испания с държави като Турция и Мароко, където културни дейци са вкарвани в затвора.