До сблъсъци между полиция и протестиращи се стигна тази вечер в Румъния. Масирано полицейско присъствие има на Площада на победата. Двама жандармеристи и двама цивилни са пострадали. Над 100 души са арестувани.

Според румънските медии фенове на отборите "Рапид" и "Динамо" са се присъединили към протестиращите и са хвърляли бомбички, камъни и бутилки по униформените. В отговор служителите на реда са използвали сълзотворен газ.

Жандармерията се е намесила само там, където има агитки, заяви за bTV румънският журналист Джордже Пецу. По думите му агитките са били там именно с цел да предизвикат сблъсъци, тъй като преди това протестът е бил изцяло мирен. Можело е дори да се видят хора, които са се намесвали между полицията и протестиращите.

Появи се информация за намерени бутилки с коктейли „Молотов” във входове на близките блокове до Площада на победата, за щастие са неизползвани, добави румънският жерналист.

Снимка: hotnews.ro

Медиите твърдят, че агитките са се присъединили към протеста след приключен хандбален мач.

Нов пик беляза недоволството на румънците тази вечер. Над 250 000 души излязоха на протест в цялата страна, а от 130 000 до 150 000 са били пред сградата на правителството в Букурещ, предаде Ройтерс.

Снимка: hotnews.ro

Румънската опозиция ще иска вот на недоверие на правителството заради спорното постановление за амнистията.

Въпреки мощните протести кабинетът късно снощи одобри промените в наказателното производство.

Общественото недоволство не стихва вече пети ден. Промените дават възможност много от политиците да избегнат наказателно преследване с противоречиви трактовки за амнистия и освобождаване от отговорност.