Най-малко петима души бяха арестувани, след като протести в Лондон прераснаха в насилие, съобщи „Гардиън”. Сблъсъци между полицията и демонстранти срещу капитализма, призоваващи към революция, избухнаха снощи в центъра на Лондон и в околностите на Бъкингамския дворец след шествие до парламента.

Протестиращи от целия свят се включиха в акцията под наслов „Маршът на милионите маски”, инициирана от активистката група „Анонимъс” (Anonymous), която привлече разнообразни участници, включително поддръжници на антикапиталисткото, антивоенното и пропалестинското движения.

Един от най-масовите протести беше в Лондон, където се събраха хиляди хора, много от които носещи маска на Гай Фокс, станала символ на „Анонимъс”. Те се събраха в сряда вечерта на площада пред британския парламент и си проправиха път до Бъкингамския дворец и други локации в столицата.

Протестиращите хвърляха улични табели и други предмети срещу полицаите и разрушиха метални ограждения. Някои хвърляха фойерверки срещу строените като преграда полицаи.

Шествието беше проведено в Нощта на Гай Фокс - английски войник, член на група католически заговорници, които правят неуспешен опит да осъществят така наречения „Барутен заговор” през 1605 г. и да взривят парламента при посещението на крал Джеймс I и неговото семейство на 5 ноември 1605 година.

Те са разчитали при този атентат да бъде убит крал Джеймс I, неговият наследник и голяма част от членовете на Парламента. „Решението е революция”, скандираха демонстрантите. Те се опитаха да щурмуват офисите на Би Би Си, но бяха спрени от полицията.