На фона на кадри, които преди дни показаха как полицаи удрят жители на Индия, нарушили наложената карантина, техен колега демонстрира различен подход. 

Ражеш Бабу от Ченай - град в южната част на Индия, работи на контролно-пропускателни пунктове с каска, вдъхновена от 3D модела на коронавируса.  

Тя е дело на местния художник Б. Гоутъм. “Хората тук не спазват достатъчно хигиена”, казва Гоутъм пред Си Ен Ен.

"Виждаме да бродят наоколо без нужните предпазни средства, без маски. Не взимат насериозно заразата, защото изглежда невидима", допълва той.

Снимка: Reuters

За да ги стресне, Гоутъм решил да създаде нещо, чрез което да осъзнаят, че вирусът може да дойде и при тях. Тъй като всички магазини били затворени, направил маската от вестници и салфетки. След това я занесъл в полицията, където подкрепили идеята му.

Снимка: Reuters
ВЪЛНА ОТ БЕЗДОМНИ В ИНДИЯ ЗАРАДИ COVID-19 

Междувременно,  през уикенда на стотици хиляди работници в столицата Делхи и други големи градове, включително цели семейства, им се наложи да тръгнат пеша към домовете си в провинцията, оставайки без дом и без работа заради кризата с коронавируса. За това разказва „Ню Йорк Таймс”

На места се стигна и до напрежение с полицията, която демонстрира хаос в действията си. Това се дължеше до голяма степен и заради противоречивите инструкции на властта.

Видео показва и странни мерки за дезинфекция на струпаните хора.

Според местен прокурор, те са били прекомерни и са взети заради невежество. 

„Боиш се от болестта, докато живееш на улицата. Но аз се страхувам повече от глада, отколкото от коронавируса”, казва пред NYT 32-годишният Папу. Той дошъл да работи в Делхи преди 3 седмици, а сега е принуден да се върне в град Сахаранпур, намиращ се на 125 километра от мястото, на което е блокиран.

Повече от 22 милиарда долара отпусна правителството за останалите без работа заради пандемията. Не е ясно обаче дали работниците, които сега са разпръснати по улиците на Индия на път към домовете си, изобщо ще имат достъп до тази помощ.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 460 17 133 912
Света 5 734 864 56 718 354 208 2 466 989
Заразени* Нови Починали
България 2 460 17 133
Света 5 734 864 56 718 354 208
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer