Турската полиция разпръсна със сила демонстранти, които се опитаха да отбележат 1 май - международния ден на труда, на централния площад „Таксим“ в Истанбул. Съобщава се за над 200 арестувани и десетки ранени.

Честването тази година, както и миналата, бе забранено в рамките на наложения локдаун заради епидемията на коронавирус.

По традиция в предишни години по инициатива на синдикатите на 1 май се провеждаха митинги и поднасяха венци на "Таксим", лобното място на 35 работници, убити на Първомайските тържества през 1977 г. Затова площадът има специално значение за синдикатите, припомня БТА.

Снимка: Ройтерс

С нареждане на турското министерство на вътрешните работи в навечерието на 1 май площад Таксим и паркът Гези бяха обградени с бариери, а кордон от полицаи с кучета блокира страничните улици, извеждащи към площада. Въпреки това няколко групи демонстранти с плакати, знамена и цветя в сутрешните часове се опитаха да пробият полицейския кордон, навлизайки от страничните улици и счупвайки бариерите.

Снимка: Ройтерс

Полицаите обаче не допуснаха групите да навлязат в площада. Избухнаха сблъсъци, при които полицаите са употребили сила и палки срещу демонстрантите. Има ранени, но точният им брой не е известен. Турските медии съобщават, че са десетки.

Друга група демонстранти, която се опитала да пробие полицейския кордон около централните спирки на метрото, също е била разпръсната със сила. Спряно е движението на метрото и на автобусите в центъра на Истанбул.