Русия трябва да бъде готова за „изключване от световния интернет” в случай на рязко влошаване на отношенията със Запада. Това заяви пред финансираната от Кремъл телевизия RT съветникът на Владимир Путин по въпросите на развитието на глобалната мрежа Герман Клименко.

Според него има „голяма вероятност от тектонични промени в отношенията ни със Запада в посока влошаване”. „Затова пред нас стои задачата да урегулираме руския сегмент от Интернет по начин, който да ни защити при подобен сценарий”, коментира още той.

По думите на Клименко е важно при всяко положение в Русия да продължат да функционират електронната поща, телеграфните връзки (!!!), телефоните и социалните мрежи. Според президентския съветник за тази цел трябва на руска територия да се намира цялата инфраструктура, нужна за работата на мрежата.

Герман Клименко отбеляза, че сред нужните елементи е копие от списъка с домейни от високо ниво. От създаването си интернет функционира чрез няколко основни сървъра, които пренасочват целия трафик на база този списък към конкретните зони. Системите първоначално бяха под контрола на САЩ, но от няколко години Вашингтон бавно се оттегля от процеса.

Москва обаче се чувства застрашена от сегашната структура на интернет, в която все още теоретически заличаване на домейн от високо ниво може да „изтрие” цяла държава и нейните електронни платформи да се окажат без връзка. Владимир Путин на няколко пъти директно е наричал глобалната мрежа творение на западните служби и е настоявал всяка държава да има пълен контрол над „своя” интернет.

Обратната страна на монетата е засилване на цензурата, по-лесно следене и нарастваща несъвместимост между парчетата от подобна фрагментирана глобална мрежа. Второто е особено голям проблем за ИТ компаниите, които и в момента се налага да инвестират големи суми, за да работят ефективно на частично „изключени” пазари, като този в Китай.

Там с различни средства властите подпомагат развитието на местни платформи с по-голяма цензура и по-висока склонност да си сътрудничат със спецслужбите, а много от западните аналози въобще не работят или са със значително променена функционалност.