Съветът за сигурност единодушно номинира бившия премиер на Португалия Антонио Гутериш за следващ генерален секретар на организацията, предаде Би Би Си.

Общото събрание на ООН ще се събере следващата седмица, за да одобри избора му.

Така стана ясно, че деветият шеф на ООН няма да е нито жена, нито представител на Източна Европа, както поискаха неофициално представители на гражданското общество и някои страни членки.

Според анализаторите Съветът за сигурност взе неочаквано бързо решение за Гутериш.

По думите им изненадващият консенсус около кандидатурата му е плод на желанието на Русия да се стигне до решение, докато тя председателства Съвета за сигурност.

„Още от самото начало ние си казахме - да, вече е време Източна Европа да представи кандидат. Много ни се искаше това да бъде жена. Но в същото време трябваше да уважим обстоятелството, че има и други силни кандидатури и поради това обстоятелството ние не сме и помисляли да блокираме другите кандидати, които не са от Източна Европа”, заяви посланикът на Русия в ООН Виталий Чуркин.

Председателят на Европарламента Мартин Шулц, който преди седмица доста уклончиво коментира кандидатурата на еврокомисаря Георгиева, днес сърдечно поздрави Гутериш за категоричното му избиране.

„Много сме щастливи, че в крайна сметка европейски кандидат спечели доверието на 13 от 15 страни членки на Съвета за сигурност, включително и на петте държави постоянни членки с право на вето”, заяви Шулц.

Гутериш, който 10 години ръководи агенцията на ООН за бежанците, ще поеме поста от Бан Ки-мун в началото на следващата година.

Двамата лидери на световната организация - сегашният и бъдещият, са работили дълги години заедно.

„Познавам господин Гутериш много добре и смятам, че той е отличен избор. Той показа дълбока съпричастност с милиони хора, принудени да бягат от домовете си и работеше денонощно в тяхна помощ”, каза Бан Ки-мун.

Той му се обади по телефона, за да го поздрави за номинацията.

Сегашният генерален секретар на ООН ще предаде поста в края на 2016 г. след два мандата.

Мандатът на 67-годишния Гутериш е от 1 януари догодина до 31 декември 2021 г.. Досега само двама генерални секретари не са повтаряли мандата си - норвежецът Тругве Ли през 50-те и египтянинът Бутрос-Бутрос Гали през 80-те години.

Кой е Антонио Гутериш?

Инженер по образование, Гутериш влиза в политиката през 1974 година при първите демократични избори веднага след края на диктатарския режим в Португалия. 

През 1992 г. оглавява Социалистическата партия, а три години по-късно става премиер. Докато е министър-председател прокарва финансови реформи, които осигуряват на Португалия място в единния европейски пазар. 

През 2004 г. като председател на Социнтерна посещава България и се изкачва на връх Бузлуджа, придружен от лидера на БСП Сергей Станишев. 

10 години оглавява агенцията за бежанците към ООН по време на най-тежките бежански кризи заради  конфликтите в Сирия, Ирак и Афганистан.

67-годишният Гутериш има две деца от първата си съпруга, която умира през 98-ма. Той ще бъде четвъртият европеец на този пост.

Две българки в надпреварата

Нашите сънароднички - Кристалина Георгиева и Ирина Бокова, загубиха.

В крайното гласуване най-високо класираната жена е генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Тя завърши четвърта. Агенция Ройтерс обаче я поставя втора. В Туитър Бокова благодари за подкрепата, която получи, и поздрави победителя.

Анализатори коментират, че Русия е искала тя да заеме поста и тъкмо затова Съединените щати и Великобритания не са я приели.

Според външния министър Даниел Митов резултатът за Бокова е бил предизвестен.

"Едно нещо трябва да си кажем и признаем откровено: г-жа Бокова нямаше никакви шансове да се пребори и да стане генерален секретар на ООН", написа той във Фейсбук, но той не пояснява как България е лобирала в полза първо на едната, после на другата българка и какво точно наложи размяната с Кристалина Георгиева.

Георгиева си подели седмото място в състезанието с Данило Тюрк.

Световната преса писа, че резултатът е удар за нея в качеството й на вицепрезидент на Европейската комисия и не пропусна да наблегне на факта, че тя се включи много късно в състезанието. Снощи в Туитър Кристалина добави с усмивка: 5 дни кампания, 5 гласа - благодаря на всички, които ме подкрепиха.

Днес публикациите й вече са свързани само с новини от Еврокомисията.