Заседанието на Съвета по сигурността се проведе на фона на реакции в целия свят по повод референдумите в окупираните части на Украйна.

Анексирането на украинските региони ще бъде ''опасна ескалация'', предупреди генералният секретар на ООН в навечерието на очакваната реч на руския президент. С нея ще се обяви присъединяването на регионите към Русия.

Антониу Гутериш напомни, че според международното право анексирането на 4-те области е незаконно и заяви, че действията на Москва ще удължат икономическата криза и ще подкопаят възможността за мир в региона.

„Всяко решение за анексиране на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област няма да има правна стойност и заслужава да бъде осъдено. То не може да бъде съгласувано с международната правна рамка“, каза Антониу Гутериш.

Присъединяването на украинските територии ще бъде обявено от президента Путин на митинг-концерт на Червения площад утре. Броени часове преди събитието - той проведе разговор с ръководителите на разузнавателните служби на част от държавите от бившия Съветски съюз, пред които изтъкна, че разпадът му е причина за конфликта в Украйна. Хвърли и нови обвинения към Запада.
 
„Нашите геополитически противници са готови да поставят на огневата линия всяка страна; да я превърнат в епицентър на криза и да предизвикат "цветна революция", заяви Владимир Путин.

Същевременно обявената мобилизация продължава. Заради големия брой руснаци, опитващи да напуснат Русия, военното министерство откри временни мобилизационни пунктове по границата с Казахстан.