Държавният департамент на САЩ е одобрил продажбата на противоракетни комплекси за Саудитска Арабия на стойност 15 млрд. долара, предаде „Ройтерс”. Тия Риад ще се снабди с 44 установки THAAD и 360 ракети, както и с радари и системи за управление на огъня.

„Тази сделка демонстрира интересите на САЩ по отношение на националната сигурност и външната политика, като освен това оказва подкрепа за дългосрочната сигурност на Саудитска Арабия и Персийския залив на фона на иранските и други регионални заплахи”, се посочва в официално изявление на Пентагона.

Сделката е особено любопитна, тъй като само преди два дни държавната телевизия „Ал-Арабия” съобщи, че кралството се е споразумяло и с Русия за покупката на комплекси С-400 „Триумф” за $3 млрд. Това е най-модерният руски ЗРК, предлаган за износ, като освен вражески самолети, той, също като THAAD, може да унищожава и балистични ракети.

Разликата е в това къде е силата на всяка от двете системи - американската се справя по-добре с вражеските ракети, но не може да сваля самолети, докато руската е по-слаба като ПРО, но пък може да поразява всякакви цели.

Сделката е била договорена по време на историческото посещение на крал Салман в Русия и тя предизвика остри реакции от страна на дългогодишния съюзник на Саудитска Арабия – САЩ. Според Вашингтон Рияд не трябва да закупува военно оборудване, което не е съвместимо със западните системи. Този тип коментари не спряха Турция преди няколко седмици също да обяви интереса си към С-400 – макар да е член на НАТО.

Общото между новите клиенти на руския военнопромишлен комплекс е, че в последно време влошиха отношенията си със САЩ – южната ни съседка заради чистките и масовите арести след опита за военен преврат, а петролната монархия – заради военната й кампания в Йемен, която е съпроводена с изключително много цивилни жертви.

От Москва към момента твърдят, че до доставка на С-400 ще се стигне след края на експертни преговори, които в момента текат в условия на поверителност. Поради тази причина и се появиха коментари, че Рияд може би просто изнудва Вашингтон с оръжейния „флирт” с Москва. Посещението на краля и голямата му делегация в руската столица обаче показва и сериозно сближаване на позициите на двете страни.

Външният министър Адел Джубейр посочи пред „Росия 24”, че Русия и Саудитска Арабия ще работят за мирното уреждане на сирийския конфликт: „Ние сме за запазване на суверенитета на Сирия. Вярваме във върховенството на закона”. По думите му има сходство в позициите за Палестина, йеменското правителство и вдигането на санкциите срещу Москва.

Дълго време сунитските петролни монархии и Русия бяха във враждуващите лагери на сирийския конфликт – Москва, заедно с шиитски Иран подкрепят правителството на Башар ал-Асад, докато Саудитска Арабия, Катар, ОАЕ и др. стояха зад опозицията и бяха обвинявани, че финансират терористични групировки.

Дали в крайна сметка желанието на Саудитска Арабия да намери баланс между Русия и САЩ ще я превърне в единствената държава в света с два собствени противоракетни щита е въпрос, чийто отговор вероятно ще разберем съвсем скоро.