В последно време се увеличава броят на хората от Персийския залив, които искат да напуснат своите държави и търсят убежище в западните страни. Това разкрива саудитският активист Талеб Ал Абдулмохсен пред Би Би Си.

Талеб е създател на сайт, който помага на граждани на заливните монархии, отказали се от исляма или чувстващи се притиснати от действащите там правила, да избягат от своите страни.

Самият Ал Абдулмохсен е минал по същия този път, след като се е отказал от исляма, и знае пред какви трудности и предизвикателства се изправят тези хора. „Вероотстъпничеството” е един от най-големите грехове в исляма и се наказва изключително тежко, включително и със смърт в консервативните ислямски общества.

„90% от търсещите помощ, за да напуснат региона на Персийския залив, се жени на възраст между 18 и 30 години”, споделя активистът и допълва, че след няколкото случая на бягства на принцеси от Дубай и казусът със саудитската тийнейджърка Рахаф Мохамед от началото на годината все повече хора се свързват с него и посещават сайта му с молба за съдействие.

Единствената арабска страна, от която не са търсили помощ на неговия сайт досега, е Оман, разкрива Талеб.

За разлика от кралските особи, случаите на обикновените инакомислещи хора, подложени на преследване в Залива, не получават такова медийно отразяване.

В момента Талеб помага на младата Дина*, която е избягала от своето семейство в ОАЕ да премине процедурата за получаване на убежище във Великобритания.

Тя обаче чака вече дълго време случаят ѝ да бъде разгледан от службите, живеейки с 50 долара на седмица и в постоянен страх, че семейството ѝ ще я открие и ще бъде върната в Емиратите.

Именно семейният натиск да се омъжи против нейното желание е капката, която прелива чашата и я кара да избяга от къщи. Проблемите ѝ обаче са започнали много преди това, когато се е осмелила да подлага под съмнения много от постулатите на религията на своето семейство.

Някои от аспектите на исляма ѝ се стрували много насилнически, а първите вътрешни и външни противоречия с нейните родители започнали, когато ѝ наложили да носи хиджаб.

Всички тези противоречия карат Дина да търси подкрепа и разбиране извън нейния дом. Открива ги онлайн в групи със себеподобни. „Прекрасно е да можеш да говориш с хора, които имат твоите виждания”, смята Дина.

Момичето споделя, че за вероотстъпничество в ОАЕ може да получиш присъда до 15 години затвор. От външното министерства в Абу Даби обаче отричат тези твърдения пред Би Би Си и заявяват, че никой няма да бъде преследван в страната, ако се откаже публично от исляма.

Дина обаче казва, че затворът не е най-лошото в този случай, а преследването, на което може да бъдеш подложен от собственото си семейство.

Благодарение на чат групите, в които участва, тя стига до уебсайта на Талеб - wearesaudis.net. Достъпът до страницата е забранен в мюсюлманските страни, но тя успява да го посети, използвайки VPN.

Талеб не иска да разкрива подробности как е успял да организира излизането ѝ от ОАЕ, защото в момента има още няколко жени, които напускат своите страни по същия начин.

Отбелязва, че не е било лесно, предвид че за пътуването на сама жена в Залива се изискват много документи, които трябва да бъдат издадени от нейното семейство.

В момента Дина очаква решението за своя статут във Великобритания, а Талеб се надява, че ще го получи скоро, защото ситуацията, в която се намира, я излага на голям риск.

Междувременно, той е в Германия, където продължава да работи по 16 часа на ден, за да осигури помощ на хора като Дина. И е готов да го прави, докато се налага.

*Дина – името е сменено