ФБР е арестувало Харълд Томас Мартин, сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ, по подозрение в кражба на класифицирана информация. Разследват се възможни връзки между него и разкритите неотдавна тайни хакерски инструменти, използвани за проникване в компютрите на противници като Китай и Русия, предаде Ройтерс.

51-годишният сътрудник на АНС е бил арестуван още през август, показват документи на обвинението. Според анонимен източник на Ройтерс Мартин е работил за консултантската фирма "Буз Алън Хамилтън", за която работеше и бившия сътрудник на АНС Едуард Сноудън, разкрил през 2013 г. данни за мащаба на събираната от АНС метаинформация.

Това е вторият случай, при който сътрудник на АНС е уличаван публично в кражба на класифицирана информация от разузнавателната агенция, припомня Асошиейтед прес. Според федерални прокурори той е държал в дома и колата си свръхсекретни материали, разкриването на които би представлявало извънредно сериозна заплаха за националната сигурност на САЩ. Негов адвокат обаче заяви, че той не е имал намерение да предаде страната си.

Фактът, че както Сноудън, така и Мартин са успели да изнесат свръхсекретни документи от АНС, дори след предполагаемото затягане на мерките за сигурност след първия случай, повдига въпроса за ефективността на усилията на агенцията за подобряване на вътрешната сигурност. АНС отказа коментар, отбелязва АП.

Обвиненията за ново изтичане на информация може да затруднят още повече усилията на администрацията на действащия президент Барак Обама да се възстанови след разкриването на дейностите й за кибернаблюдение, отбелязва Ройтерс. Компанията "Буз Алън Хамилтън" заяви, че веднага щом са научили за ареста на техния служител, са го уволнили и са осигурили пълно сътрудничество на ФБР.