Нови сателитни снимки показват все по-големите разрушения в Мариупол. Градът е подложен на ожесточен ракетен обстрел в последните дни. Виждат се димящи многоетажни жилищни сгради и поражения по металургичния завод в южната част на пристанищния град.

Снимка: bTV

Ден по-рано, украинските власти разпространиха кадри от дрон на руски атаки по тези места. Според украинските власти, две изключително мощни бомби са паднали по време на евакуация на цивилното население.

Снимка: bTV

Така изглежда Мариупол след седмици на обстрел. Президентът Володимир Зеленски заяви, че от обсадения град "не е останало нищо".

Две "свръхмощни бомби" са поразили града и снощи по време на евакуиране на населението, съобщават украинските власти. В Мариупол все още има около 100 000 цивилни, които са без храна, вода и лекарства.

Ракети отново поразиха и жилищни сгради в Киев. Сред тях е и домът на Светлана, която оцелява по чудо.

Снимка: bTV

„Бяхме в спалнята. Стоях в креслото и гледах телевизия. Когато се чу експлозия, скочих и към кухнята, но там всичко вече беше разрушено“, разказа Светлана.

„И в момента чуваме сигнал за бомбена атака. Ще има още жертви. От 264 жертви, четири са деца. Над 300 души са ранени и са в момента са в болница, 16 от тях са деца. Над 80 сгради са разрушени“, обясни кметът на Киев Виталий Кличко.

За деня бяха договорени девет хуманитарни коридори, но няма информация дали всички евакуации са успешни. Украинските власти обявиха, че си връщат контрола над някои градове като Макарив, Ирпин, Лютиж и Бровари.

В същото време Русия разпространи кадри на ракета с голям обсег, за която твърдят, че е изстреляна от морето и е унищожила голям украински арсенал.

Показаха и кадри, за които се твърди, че руска ракета унищожава пускова зенитна установка С-300 на украинските войски в северно предградие на Киев. Руският външен министър заяви, че преговорите с Киев протичат трудно.

„Преговорите са трудни, защото украинската страна донякъде изрази разбиране по нещата, които трябва да бъдат договорени, но винаги променя позициите си и отхвърля и собствените си предложения. Трудно е на избяга от впечатлението, че американските колеги ги държат за ръце“, заяви външният министър на Русия Сергей Лавров.

Американският президент Джо Байдън потегли към Европа, където утре се очаква да представи нов пакет санкции срещу Москва. Брюксел също готви нови ограничения