От началото на пандемията от коронавирус до настоящия момент богатството на милиардерите по света се е увеличило повече, отколкото за 14-годишен период преди това. В същото време 90% от населението на нашата планета обеднява. Това показват данните на международната организация „Оксфам“.

По данни на „Форбс“ сред най-богатите са Илън Мъск, Джеф Безос, Бил Гейтс, Марк Зукърбърг и Уорън Бъфет.

Според анализа ѝ неравенството е отговорно за живота на най-малко 21 000 души всеки ден. Това означава, че липсата на достъп до здравеопазване, насилието на полова основа, гладът и климатичните процеси отнемат живота на по един човек на всеки четири секунди.

Пандемия за едни, джакпот – за други

От „Оксфам“ отчитат безпрецедентен ръст на средствата, концентрирани в ръцете на най-богатите хора в света – пандемията им е донесла 5 трилиона долара. В ЕС и Великобритания милиардерите са добавили към сметките си 642 млрд. евро от март 2020 г. насам, което е ръст с 46%. В същото време хората извън „златните“ 10% от населението са усетили спад в доходите.

Така 107-те най-богати хора в ЕС и Великобритания имат повече пари от разположените в „дъното“ по доходи 179 милиона граждани.

Авторите на анализа посочват, че на този фон правителствата не вдигат данъците за богатите, а освен това прехвърлят на частния сектор дейности в обществена полза като разработката на ваксини и в крайна сметка така се подпомагат корпоративните монополи до степен, в която пазарната концентрация за по-малко от 3 години е нараснала повече, отколкото за цели 15 предходни.

„Екстремното неравенство е форма на икономическо насилие, в която политики и политически решения укрепват богатството и силата на привилегировано малцинство и която води до директна щета за огромна част от хората в света, а и за самата ни планета“, коментира директорът на европейския офис на „Оксфам“ Евелин ван Рьомбург.