Американските военни започнаха да доставят в Южна Корея части от противоракетната си система ТААД (THAAD), съобщи южнокорейската информационна агенция Йонхап. Това става на фона на засиленото напрежение около ракетната и ядрена програма на Северна Корея. Пхенян отговори с мащабни военни учения.

В съобщение на южнокорейското правителство за пристигането на първите елементи не се уточнява какви са докараните части, но агенция Йонхап съобщи, че са разположени шест установки за изстрелване на ракети, няколко ракети и най-малкото един радар.

Вашингтон и Сеул обявиха на 7 март, че заради заплахата от изстрелване на ракети от КНДР започва разполагане на системата ТААД.

Китай обаче заяви, че това няма да може да спре Севера, а ще влоши баланса на сигурността в района.

Сеул и Вашингтон твърдят, че единствената цел ТААД е да прехваща севернокорейските балистични ракети с малък и среден обсег в последната фаза на полета им. 

Китай обаче се опасява, че мощният радар на системата може да проникне на негова територия и да подкопае сигурността му и неведнъж е обявявал, че се противопоставя на разполагането ѝ.

Русия също е против разполагането на ракетния комплекс. И в Южна Корея има недоволни от решението. 

В Сеул и няколко големи градове се проведоха граждански протести.

Използвани са материали на БТА