Американското правителство обяви в петък, че от 10 декември ще забрани на американските авиокомпании да летят до всички дестинации в Куба, освен до столицата Хавана, съобщи Ройтерс.

Министерството на транспорта на САЩ съобщи, че предприема това действие по искане на държавния секретар Майк Помпейо с цел "да продължи политиката на правителството към засилване на икономическите последствия за кубинския режим заради продължаващите репресии срещу кубинския народ и заради подкрепата му за Николас Мадуро във Венецуела".

Решението ще засегне около осем полета дневно. Забраната не се отнася до чартърните полети, посочва БТА. В момента няма чуждестранни превозвачи, които предлагат директни полети между САЩ и Куба.

Ограниченията за пътуванията на американци до Куба целят да изтощят икономически страната и да разширят последователното отстъпление от историческото отваряне към острова по времето на предшественика на президента Тръмп - Барак Обама.

Този обрат в политиката, заедно с натиска върху Венецуела, е приеман добре от американците от кубински произход в Южна Флорида, ключова група избиратели за кампанията на Тръмп за преизбиране през 2020 г.
При управлението на Обама САЩ възстановиха въздушните връзки до Куба през 2016 г.

Според американски официални източници авиокомпанията ДжетБлу Еъруейз лети до три кубински дестинации, освен Хавана - Камагуей, Олгин и Санта Клара. Американ Еърлайнс, наред със столицата, лети до пет града - Камагуей, Олгин, Санта Клара, Сантяго де Куба и Матансас/Варадеро. Двете авиокомпании заявиха, че ще се съобразят с новите разпоредби.