Великобритания се присъедни към забраната за употреба на големи електронни устройства на борда на полети от Близкия Изток и Африка. Мерките първоначално бяха въведени от Съединените щати, като изключение се прави единствено за смартфоните.

Пасажерите ще трябва да оставят компютрите, таблетите, видеоигри и друга електроника в големия си багаж, превозван в товарните отделения.

Авиокомпаниите имат четири денонощия, за да предупредят клиентите си преди забраната да влезе в сила.

Обяснението на властите е, че терористите продължават да търсят нови методи за атентати на летищата и в самолетите.

Ограничението е свързано единствено със сигурността и няма връзка със забраната за влизане в Съединените щати на граждани от 6 мюсюлмански държави.

Американските власти ще забранят, считано от утре, по-големите електронни устройства на борда на пътническите самолети, пътуващи за Съединените щати от десетина страни от Близкия изток и Северна Африка.

Причината за това е неуточнена терористична заплаха, предадоха по-рано Ройтерс и Асошиейтед прес, като се позоваха на източници от правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Очаква се новите правила да бъдат обявени официално от министерството на вътрешната сигурност днес. Те са били обмисляни, откакто правителството на САЩ научило за неуточнената заплаха преди няколко седмици.

Те ще важат за дузина чуждестранни авиокомпании, летящи от 10 летища в 8 държави от Близкия изток и Северна Африка. Сред засегнатите въздушни превозвачи ще са такива, базирани в Йордания и Саудитска Арабия.

Други държави не бяха споменати. Американски авиокомпании не са засегнати от новите правила.
Забраната за носене в ръчния багаж ще важи за електронни устройства, по-големи от мобилни телефони, например лаптопи, таблети и видеокамери.

От министерството на вътрешната сигурност на САЩ отказаха коментар, като все пак обещаха да дадат информация, когато му дойде времето.