САЩ наложиха санкции на 18 души заради адвоката и защитник на човешките права Сергей Магнитски, който почина в ареста в Москва през ноември 2009 г. след 11 месеца в руските затвори.

Санкциите на американското министерство на финансите засягат граждани на Русия, Украйна, Азербайджан и Узбекистан. Те включват замразяване на активите на засегнатите лица и забрана за американците да правят бизнес с тях, предаде АФП.

Мярката е част от натиска, който Вашингтон оказва на Москва по делото „Магнитски”. Адвокатът беше обвинен в измама, но според близките му е държан в ареста при мъчителни условия заради показания срещу служители на руското вътрешно министерство.

„Смъртта през ноември 2009 г. на руския адвокат Сергей Магнитски в предварителния арест в Москва беше трагедия и разследването на смъртта му не доведе до видими резултати,” заяви високопоставен американски представител. Той критикува липсата на правосъдие за официалните лица, замесени пряко в арестуването на Магнитски, както и ръководството на затвора за решенията, довели до смъртта на арестанта.

В отговор МВР на Русия декларира, че публикуването в САЩ на „списъка Магнитски” ще усложни руско-американските отношения, които и без това не се развиват гладко. Отговорността за последствията лежи напълно върху американската страна”, подчерта източникът и заяви, че следва „ответна стъпка” от страна на Русия.

Руският отговор на наложените от САЩ санкции срещу руски чиновници ще бъде обнародван в течение на един-два дни, заяви председателят на комисията по международните въпроси в Държавната дума Алексей Пушков. Руският списък вероятно ще бъде "съразмерен и паритетен" с американския.