САЩ възстановят дипломатическите отношения с Куба, съобщиха световните агенции. Президентът на САЩ Барак Обама обяви „отварянето на нова страница” след близо половин век на антагонизъм, като оповести нови мерки за сближаване между двете страни.

Президентът на САЩ Барак Обама и лидерът на Куба Раула Кастро са провели телефонен разговор, в който са обсъдили дипломатическите отношения между двете държави. Разговорът между двамата лидери е продължил 45 минути.

Възстановяват се икономическите и дипломатическите връзки, в това число смекчаване на търговското ембарго и на ограниченията за пътуване. Вашингтон ще отвори посолство в Хавана. По думите на Барак Обама това са „най-значимите промени в политиката спрямо Куба за последните 50 години”.

По-рано, като прелюдия към историческото помирение двете страни си размениха затворници. Американецът Алан Грос, бе освобден, след като прекара 5 години в кубински затвор по обвинение в подривна дейност. Вашингтон на свой ред освободи трима кубинци, осъдени за шпионаж.

Обама и Кастро се срещнаха на погребението на Нелсън Мандела

„В крайна сметка тези 50 години показаха, че изолацията не даде положителен резултат. Време е за нов подход”, заяви президентът на САЩ.

Кубинският президент Раул Кастро похвали Барак Обама за стъпките към нормализиране на отношенията между двете страни, замразени след комунистическата революция, извършена през 59 г. от брат му Фидел Кастро. Обама и Карстро благодариха на папа Франциск за помощта му в помиряването.

Смята се, че именно папата е изиграл важна роля за сядането на двете страни на масата за преговори, като е отправил „личен призив” към лидерите на двете държави. Папа Франциск беше и първият, който поздрави двете страни за историческото затопляне на отношенията.

Сенатът на САЩ „внимателно ще проучи”

Сенатът на САЩ, в носия си състав, „внимателно ще проучи” промените в политиката на администрацията на САЩ по отношение на Куба, каза републиканецът Робърт Коркър, който скоро ще оглави комисията по външните работи в горната камара на Конгреса.

„Без съмнение политиката на САЩ се промени, но към момента не е ясно на какви промени е готово правителството в Куба. Ние внимателно ще проучи всички тези промени в политиката в рамките на следващия състав на Конгреса на САЩ”, каза Коркър.

В същото време демократът Робърт Менендес, който е председател на сенатската комисия по външните работи до края на годината, подложи на рязка критика действията на президента на САЩ Барак Обама по отношение на Куба.

Менендес подчерта, че тези действия могат да накарат „диктаторски режими да използват американски граждани, работещи в чужбина,” за свои цели.

Международните реакции след новината

След като папата поздрави действията на двамата държавни ръководители, последваха и редица други коментари от различни части на света. Канадският премиер Стивън Харпър, който е бил домакин на тайните разговори, поздрави Вашингтон и Хавана за успешния диалог и добави, че Канада (която поддържа пълни дипломатически отношения с Куба) - ще подкрепя бъдещата Куба, възприела „ценностите на свободата, демокрацията, човешките права и върховенството на закона”. 

Президентът на Венецуела Николас Мадуро нарече размяната на затворници между САЩ и Куба смел жест на американския президент Барак Обама и го приветства като победа за острова. Русия също приветства решението на двете страни да нормализират отношенията си. По думите на заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков това е стъпка в правилна посока и Москва ще следи внимателно процеса.